Annetaan palautetta!

Tässä huushollissa merkittävä osa riidoista kehittyy erilaisissa palautteenantotilanteissa. Kevyt sanailu yltyy muutamassa sekunnissa valtavaksi metakaksi, jonka jälki vastaa tornadon vierailua telttailualueella. Mikä meni pieleen? Mieheni  mukaan se, että minä en osaa keskustella.
 - Saattaa olla, mutta sellaistahan ei sovi mennä myöntämään. Omasta mielestäni kaikki sujuisi paremmin, mikäli puolisoni vain osaisi antaa rakentavaampaa palautetta.

Onnistunut palautteenantotilanne edellyttää pelisilmää.  Ennen kuin alkaa jakelemaan älykkäitä huomioita, on tehtävä pikainen skannaus, ja arvioida haluaako vastapuoli ylipäätään kuulla mitään palautetta.  Useimmiten ei halua. On eri asia haluta kehuja ja kannustusta kuin latistavaa arviota kulloisenkin suorituksen tasosta. Oma glooriantarpeeni pukeutuu hyvin usein kysymyksen muotoon: No, miten mulla meni? Kerta toisensa jälkeen puolisoni menee samaan halpaan ja alkaa erittelemään huomioitaan. Ja sitten pää halkeaa. Enhän minä nyt mitään viiltävää analyysia kaivannut, vaan ihania ja itsetuntoa hellästi hiveleviä adjektiiveja! Tästä voimme oppia sen, että kysymyksen ei pidä antaa hämätä. Jos henkilö läähättää innosta kuin tennispallon nähnyt terrieri, hän kaipaa todennäköisesti  vain taputusta päälaelle ja maksimissaan pientä rapsuttelua korvan takaa. Hyvä poika!

Positiivisen palautteen antaminen kannattaa aina, varsinkin parisuhteessa. Toisin kuin eräät luulevat, positiivisten sanojen varasto on ehtymätön. Turha pelätä, että ne loppuvat kesken. Eivät ne lopu! Parisuhteen onnellinen osuus sen sijaan saattaa loppua lyhyeen mikäli kehuja ruvetaan panttaamaan. 

Myönteisissä sanoissa on sekin mahtava puoli, että ne muuttavat todellisuutta. Usein tunnustuksen saaja haluaa olla saamiensa kehujen veroinen. Jos siippaa kehuu päivittäin, saa ainakin hetkittäin kokea naineensa jotain muuta kuin kuivaksi puristetun tiskirätin. Vain muutama sana, ja näet vilahduksen siitä simpsakasta nuorikosta, jonka kanssa tulit aikoinaan laittaneeksi lusikat samaan laatikkoon. 

Positiivisten sanojen vaikutus on suurimillaan  palautteen  kohdistuessa sellaiseen asiaan, joka on palautteen saajalle Erityisen Tärkeä. Ei ole siis ihan samantekevää mitä kehuu. Kannattaa rohkeasti kehua puolisossa tai  ystävässä niitäkin puolia, jotka itse kokee uhkana - tai joista on kateellinen. Niihin kannattaa suhtautua kuin kuudenkympin kriisissä kuivahtanut senior account mikälie manager  kaverinsa urheiluautoon: Senkun tyyrää kylkeen vaan, niin heti näyttää itsekin paremmalta.

Rakentavan kritiikin antaminen on taitolaji. Suomessa on edelleen vapaalla jalalla tuhansia idiootteja, jotka kuvittelevat, että kyky kritisoida on älykkyyden merkki. Kuka tahansa osaa löytää kuvasta kymmenen virhettä tai kertoa mikä milloinkin on mennyt pieleen. Suu kannattaa pitää viivana aina siihen asti, kunnes kykenee tarjoamaan kritiikin lisäksi myös toimivia korjausehdotuksia tai korvaavia toimintamalleja. Ja tässä tulee nyt yksi sellainen:  hampurilaispalautteen antaminen.

Hampurilaispalautteella tarkoitetaan palautetta, joka avataan kehuilla, terästetään korjausehdotuksella ja päätetään vielä johonkin myönteiseen huomioon.  Alun myönteisen palautteen on oltava tarkkaa. Pelkkä "hyvä" ei riitä. Palautteen saajan korvissa "hyvä" kääntyy muotoon "niin huono, että ei sanotuksi saa". Kehu on kuin suudelma poskelle: se muokkaa maaperää kritiikiin vastaanottamiselle. Kun kritiikin vuoro on, se kannattaa tarjota yksilöityinä ehdotuksina siitä, miten asiaa voisi kehittää. Palaute on hyvä päättää vielä johonkin positiiviseen huomioon, henkiseen halaukseen, jonka voimin palautteen saaja jaksaa tarttua korjausehdotuksiin.

 Väittävät, että hampurilaispalaute toimii. Toki palautetta voi myös antaa kuten kolmevuotias esikoiseni: "Sä oot TYHMÄ ja RUMA. MEE takaisin TÖIHIN!!" Tehoaa sekin.

Joskus palautteenanto menee pieleen. Silloin kannattaa miehekkäästi myöntää tappionsa ja lopettaa ajoissa. Nimittäin kaikkein nöyryyttävintä on almujen vastaanottaminen. Mieluummin sitä laittaa nuppineulan isovarpaankynnen alle ja potkaisee seinään.ml

1 kommentti

Nimetön kirjoitti...

Nyt annan palautetta: Kirjota useemmin!! Tää oli huippu! :)