Pari sanaa siivoamisesta

Sanonta "Tie miehen sydämeen vie vatsan kautta" lienee kaikille tuttu. Tiesitkö, että on olemassa toinenkin sanonta, jolla voidaan pelastaa avioliittoja? Sanonta kuuluu: "Sen minkä teet kodillesi, teet vaimollesi".

Yleisen uskomuksen mukaan naiselle ei riitä mikään. Olen asiasta eri mieltä. Nainen tyytyy itseasiassa erittäin vähään.  Riittää, että mies siivoaa. Tai jos tarkkoja ollaan: Riittää, että mies ei sotke.

Sotkematta jättäminen  on universumin jokaisen organismin perusvelvollisuus, myös miehen. Sotkematta jättäminen on esimerkiksi sitä, että laittaa likaiset vaatteet pyykkikoriin,  käytetyt astiat tiskikoneseen ja säilyttämisen arvoiset paperit mappeihin.

Sotkematta jättämisessä ratkaisevinta on ajoitus. Luetut sanomalehdet kasataan nätisti heti lukemisen jälkeen, tyhjä vessapaperirulla laitetaan roskiin välittömästi paperin loputtua ja reissukassi tyhjätään saapumispäivänä, mikäli päivänvaloa riittää (ja kesällähän se ei kesken lopu). Sotkematta jättämisessä ajoitus ratkaisee nimenomaan siksi, että niin kutsuttu viikkosiivous koostuu pääsääntöisesti juuri niiden tavaroiden siirtelemisestä,  jotka joojoo-ihminen vannoi siirtävänsä ”IHAN KOHTA”.

Sotkematta jättämisestä ei jaeta lisäpisteitä, kunniakirjoja tai ylimääräisiä päänsilittelyjä. Sitä ei myöskään koskaan tule kutsua siivoamiseksi, sillä mikään ei ärsytä perheen siivousvastaavaa enempää kuin hänen työnsä rinnastaminen moiseen puuhasteluun.

Siivousterveisin,


Hanna

Ps. Sitten kun sotkematta jättäminen sujuu, voi kokeilla siivoamista. Siivoaminen ei nimittäin ole ollenkaan niin vaikeaa, kuin miltä se näyttää! Yksinkertaisimmillaan siivoaminen on sitä, että väärissä paikoissa olevat asiat viedään niille varatuille paikoille. Ei riitä, että ympäri huushollia lojuvat tavarat jaotellaan epämääräisiin kasoihin, kuten ”sellusta valmistetut objektit”, ”muoviset esineet” tai ”jostakin irronneet osat”. Monella elämän osa-alueella riittää, että yrittää parhaansa, mutta siivoaminen ei ole yksi näistä. Sen kun muistaa, kaikki kyllä järjestyy!


       

11 kommenttia

Anna kirjoitti...

Aivan täydellisen fiksusti asian ilmaisit. Linkkaan miehellenikin, valaisit asiat niin selkeästi, joten testataanko ymmärtääkö miehetkin :D

Leenu kirjoitti...

Erittäin ihana kirjoitus ja niin totta. Erityisesti mainitsemasi vertaus osui ja upposi. Yksi parhaimpia näkyjä on ihan oikeasti se kun löytää miehen oma-aloitteisesti tiskiharjan, imurin tai mopin kanssa - ehkä juuri siksi, että silloin miehen rakkaus naistaan kohtaan muuttuu ihanan konkreettiseksi. Silloin ei tarvita enää sanoja.

Reeta kirjoitti...

Taidampa luetuttaa tämän siipalla ;D Mutta totta puhuakseni, yhtälailla MINUNKIN on opeteltava tuo sotkematta jättämisen jalo taito. :)
Viikonloppuja!!

Irena kirjoitti...

Oot niiiiiin oikeessa!
:D

Taitaapi tämä lähteä linkkinä myös meidän isännälle jonka sukkia löytyy mitä mielenkiintoisimmista paikoista.

Opeta ny lapsia sitten että likaiset vaatteet viedään pyykkikoriin, "kun isikään ei vie"

Sanna kirjoitti...

Just näin.

Meillä käydään kädenvääntöä siitä, että onko siivoaminen sitä, että nostetaan tavarat lattialta pöydälle = kaaos paikasta A paikkaan B vai sitä että nostetaan tavarat ja VIEDÄÄN ne HETI omille PAIKOILLEEN.

Vai onko lelujen siivoaminen sitä, että nostetaan lelut lähimpänä olevaan koriin välittämättä siitä, meneekö junaradan palikat leegokoriin ja päinvastoin. (Tämä on asia, joka saa allekirjoittaneen höyryämään :D nimimerkillä PIKKUAUTOT EIVÄT KUULU JUNARATAOSIEN LOOTAAN)

Nipo-nipo :D

Hanna kirjoitti...

Siinä ei oo mitään nipottamista!
Tai käy mulle sekin, että kaikki lelut kerätään minne sattuu, mutta MÄ en ala kaivelemaan niitä pohjattomia laatikoita siinä vaiheessa kun legoambulanssista on vilkku hukassa.

Heh, tuli tässä mieleen sellainen herkullinen muisto vuoden takaa, kun Noel näytti kuinka isä siivoaa ja alkoi potkimaan leluja keskeltä lattiaa sivummalle :D :D

Saara-Maija kirjoitti...

Multa vissiin puuttuu tämä(kin) naiseusgeeni... oon nimittäin erittäin huono pitämään yllä järjestystä. No, mies on ehkä vielä huonompi. Mut parempi se on siivoamaan. Tosin ei tee sitä kovin usein ;)

JarkkoL kirjoitti...

Käsitinkö oikein: Nainen tyytyy todella vähään. Riittää että mies on sotkematta ja siivoaa oikeaan aikaan ja oikein. Parhaansa tekeminen ei tässä(kään) asiassa riitä.
Jepjep. Tee nyt teidän kanssa heinää.
-Väärin siivoava mies

Hanna kirjoitti...

Jos parhaansa tekeminen on sitä, että kerran vuodessa kohdalle tuleva viikkosiivous kuitataan lavastamalla talo siivoutuksi, niin ei, ei riitä! Varsinkin, jos kyse on siitä, ettei matsilta/päikkäreiltä/pleikkareilta ehtinyt.

Nimetön kirjoitti...

Hei Hanna,

Hienosti kirjoitat :)

Miten paljon helpommalla pääsemme kun tavarat ovat omilla paikoillaan. Säästämme elämästämme Tunteja jos ei tarvitsisi alati olla etsimässä milloin mitäkin mitaa tai ruuvia tai kynää, mitä milloinkin. Kuulostaako tutulta; ootko nähny mun sitä sun tätä, mis se o?

Tällä hetkellä miten pieneen liitutauluun jotain nasevaa kirjoitusta vessan seinään tyhjän paperirullan vaihtamisesta uuteen sekä vanhan pois viemistä!

Olisiko sinulla ideoita :)?

Taannoin olin Jari Sinkkosen luennolla jossa hän kertoi miten alkoi tussilla numeroida rullia, kun niitä oli kertynyt aikomoinen pino, alkoivat ne myös katoamaan roskikseen. Minä en perheessäni uskalla tuohonkaan luottaa..

Jotain; vaihda tyhjä rulla uuteen jos osaat ja kiikuta tyhjä Roskiin.. tms :)?

Hanna kirjoitti...

No... Mä laittaisin varmaan, että "Pieni askel ihmiselle, suuri askel hylsylle"

Tai nyt kun tuo Jesse Kaikuranta on niin kovasti pinnalla

"Vie mut kotiin".

Alle huoleton piirrustus, jossa hylsy, roskakori ja nuoli osoittamaan suuntaan.

Niin vai toimisko sellainen rastitaulukko, että jokaisesta roskiinlaitetusta hylsystä saa ruksin, ja lopussa häämöttää palkinto ;-)