perjantai 27. tammikuuta 2017

Rauhassa ruma

Kahvilassa käy tasainen puheensorina. Pitelen kuppia kaksin käsin ja kuuntelen kuinka lasten pillimehujen ryystö sekoittuu taustalla polveilevaan keskusteluun. Viereisessä pöydässä istuu pari freesiä ja puolihuolimattomiin treenivaatteisiin pukeutunutta parikymppistä. Siinä he istuskelevat, ja tietämättään edustavat minulle sitä ärsyttävän täydellistä ihmistyyppiä, jonka vyötärö on kakkupalaa kapeampi. Sitä, jonka omasta mielestä kuitenkin "pitäs laihduttaa ainaskii pari kiloo". Katsoisivat tänne päin. 

Hörpin kahvia ja koitan vaivihkaa tunnustella vatsaani. Siellä se halvatun kengurupussi yhä roikkuu niin kuin puoliksi tyhjätty ostoskassi. Muistelen, kuinka joskus kymmenen vuotta sitten itsekin ihan tosissani mietin, mitä kummaa niille naisvartaloille oikein iän ja lasten myötä tapahtuu? Yhdessä hetkessä ollaan kuntosalin pukuhuoneen peilillä tupsuttelevia gaselleja, toisessa treenivaatteet hätäpäissään muovikassiin sullovia kameleita, joiden kyttyrät vaan ovat tipahtaneet väärälle puolelle. 

Muistan senkin, kuinka naisvartalon muodonmuutosta koskevat pohdiskeluni saivat päätöksensä edellisen raskauteni puolivälissä. Silloin löysin särmästi viikatut alushousuni t-paitapinosta, johon mieheni ne oli käytetyn kangasmäärän perustella lajitellut. Sen koommin ei ole tarvinnut ihmetellä, mitä ihmettä sille naisvartalolle oikein iän ja lasten myötä tapahtuu. Nyt tiedän. Sille tapahtuu elämä. 

Yhden vartalon taktiikalla pitää selvitä koko aikuiselämän mittaisesta temppuradasta: valvotuista öistä, kotitöistä, kotiin kannetuista töistä - lasten kantamisesta puhumattakaan. On selvää, että eletty elämä alkaa näkyä, vaikkapa sitten peilissä.
Vaan tiedättekö mitä? Saa näkyäkin! 

Silloin kun arki on yksi pöydälle unohtunut maitopurkki tai turvaistuimeen kuivanut oksennus, vähintä mitä voi tehdä, on antaa itsensä edes olla rauhassa ruma. Tulee nimittäin sekin aika, jolloin freesit parikymppiset alkavat vertailla luomupuuvillalaatuja ja yhdistelmävaunuja, ja silloin me kamelit huitaisemme kyttyrät takaisin selkään ja rokkaamme tämän maailman uuteen uskoon!


2 kommenttia:

Armi kirjoitti...

Täällä kyyneleet silmissä nauran! Taas niin hienosti olet raapustanut niitä omiakin ajatuksiani paperille! Näinhän se menee! Ollaan rauhassa rumia ihanimmat pusseinemme! ♥️😍😘

Hanna kirjoitti...

Kyttyrät heilumaan!:D