perjantai 3. maaliskuuta 2017

Hei tytöt!

Teen työtäni siellä, missä nuoruus on pysyvä vuodenaika. Yläkoulussa katselen pitkät päivät lapsista aikuiseksi kasvavia nuoria, jotka ovat pääsääntöisesti joko matkalla tunnemyrskyyn tai sen silmässä. Erityisesti tyttöjen suhteen iskee toisinaan voimakas suojeluhalu. Heidän kanssaan tekisi mieli laskea paperit kädestä  ja poiketa opetussuunnitelmasta niin jyrkästi vasemmalle, että matka takaisin opettajanpöydän ääreen tulisi tuskin koskaan valmiiksi. 

Karkumatkalla kertoisin kaiken, minkä olisin toivonut itselleni kerrottavan kaksikymmentä vuotta sitten. 

1. Tytöt, käytetty ripsiväri sisältää saman verran bakteereja kuin käytetty terveysside. Älä lainaa ripsiväriä kavereilta. Tässä kohtaa myös äidit lasketaan kavereihin.

2. Epämääräinen vartalo ja ihon epäpuhtaudet takaavat kasvurauhan ja suojelevat enimmiltä valopäiltä, joten arvosta molempia. Et välttämättä ole parisuhdemarkkinoiden kuuminta kamaa juuri nyt, mutta markkinat muuttuvat ja niin sinäkin. Myöhemmin tulet arvostamaan kumppanissa erilaisia ominaisuuksia kuin nyt aivojesi kehityksen ollessa vielä kesken.

3. Varjele kulmakarvoja! Kulmakarvat ovat kehon ainoat karvat, jotka eivät kasva samanlaisena takaisin. Sääriäkarvoja sheivaa, heivaa, vahaa tai käytä niiden poistamiseen rahaa, mutta älä koskaan nypi kulmakarvoja hetken huumassa. Kun nypityttää, mene kosmetologille tai nypi ohjeiden mukaan. Jos vielä kolmekymppisenä haluat, että kulmaluusi ovat kuin riistetty kitukasvuinen tundra, niin anna toki palaa. 

4. Valitse itse opiskelupaikkasi. Älä oleta, että muut automaattisesti tietävät mikä sinulle sopii, kun et kerran tiedä itsekään. Mieti mitä kaikkein mieluiten arjessasi tekisit, mitkä asiat herättävät sinut henkiin ja miten kyseiset asiat saisi palvelemaan yhteistä hyvää? Elämässä tulee vastaan kaikenlaisia päiviä, ja yleensä loppuun asti kantavat ne hankkeet, jotka täyttävät sekä omia tarpeita että joitakin yhteisön tarpeista.

5. Haiseva huulikiilto on pilaantunut huulikiilto. Nyyh, mutta lopeta käyttö. 

6. Älä vertaile itseäsi muihin. Aina löytyy joku, joka on kauniimpi, varsinkin Instagramissa. Instagramia kannattaa muutenkin lukea niin kuin sitä on kirjoitettu eli satukirjana.

7. Instagramista puheenollen: Kaula-aukkoa ei tarvi kiskoa alas kuvaa varten eikä muutenkaan. Et tarvitse elämääsi ihmisiä, joiden takia pitää nyppiä paitaa.

8. Et ole yhdenkään rasvakouran käsipyyhe! Sinun ei tarvitse sietää yliseksualisoitunutta puhetta eikä minkäänlaista iholletunkemista, ei edes kohteliaisuudesta.

9. Et ole arvoton, vaikka joskus kävisikin niin, että tulisit hylätyksi. Pikainen googlailu paljastaa, että maailmalla roskakoreista on onnistuttu pelastamaan ainakin arvokoruja, lottokuponkeja, koiranpentuja ja vastasyntyneitä. Löydöt kertovat poisheittäjän typeryydestä, ei poisheitetyn arvosta. 

10+ Olet täydellisen ihana. Jos et nyt tiedä mitä se tarkoittaa, toivon että saat joskus omia lapsia. Sitten tiedät!


5 kommenttia:

äiti raitapaita kirjoitti...

Aamen kaikelle tälle! Samanlaisia juttuja itsekin miettii päivittäin töissä.

Susanna kirjoitti...

Olisipa joku kertonut tämän minullekin silloin joskus parikymmentä vuotta sitten... Tärkeitä pointteja! Toivottavasti näitä ja muutamia muitakin asioita onnistuisi tuomaan oman lähipiirin teinien tietoisuuteen, voisi ainakin kuvitella säästävänsä keskeneräisen ihmismielen yhdeltä jos toiseltakin kompastukselta matkalla aikuisuuteen. Tsemppiä opettajanpöydän takana tasapainotteluun! <3

Hanna kirjoitti...

Aina sitä voi ainakin yrittää säästää seuraavaa sukupolvea vähän vähemmällä! :)

Hanna kirjoitti...

Mäkin olisin toivonut, että joku olis kertonut! 😀

pau kirjoitti...

Kiitos, olipa hyvä ja tarpeellinen kannanotto :) Jaan sen omalle sivulleni! Olet omalla esimerkilläsi tärkeällä paikalla - voimia ja Jumalan siunausta työhösi ja elämääsi!