Maailman epävirallisin arvotesti

Arvojen mukaan on yllättävän helppo elää, jos ne tiedostaa. Siis todella tiedostaa.

Jos kysyn sinulta mitkä ovat elämäsi viisi tärkeintä asiaa, pystytkö kirjoittamaan ne paperille? Entäpä, jos pyydän sinua rajaamaan ne kolmeen tärkeimpään, onnistuuko?

Jos lähelläsi ei ole ketään, kenelle tarvitsisi esittää, käytä merkintävälineistä nöyrintä eli lyijykynää.

Seuraavaksi arvioi kolmen tärkeimmän arvon listaasi. Jos listaltasi löytyy yleviä sanoja, kuten rakkaus, oikeudenmukaisuus tai vapaus, etsi sanoille konkreettisemmat vastineet. Listaa niiden alapuolelle käytännönläheisiä asioita, joita epämääräisten sanojen, kuten vaikkapa rakkauden toteutuminen elämässäsi tarkoittaa. Jos et keksi mitä rakkaus tarkoittaa tavallisena arkipäivänä klo 16.30, se tuskin on elämäsi tärkeimpiä asioita.

Annan esimerkin: Itselleni yksi tärkeimmistä arvoista on terveys, ja terveyden saralta ensisijaisesti mielenterveyden vaaliminen. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että vahdin yöuniani, laskettelen ylikierroksia monta kertaa päivässä, harrastan liikuntaa siinä määrin, mitä kehoni kestää stressitasojen nousematta, ja toisaalta pidän huolta siitä, että kuitenkin liikun. Lisäksi hoidan mieltäni terveellä hengellisyydellä, kirjoittamalla, ja käymällä terapiassa kursimassa kasaan elämäntarinaani.

Aukeneeko? Jos aukenee, sovella esimerkkiä omaan elämääsi. Jos ei aukene, siirry kissavideoihin.

Kun olet saanut kirjoitettua elämäsi keskeiset arvot selityksineen, tee kalenteritesti. Ota kalenteri esiin ja katso paljonko käytät aikaa arvostamiisi asioihin. Jos perhe on tärkein, paljonko vietät perheen kanssa aikaa? Jos terveys on tärkeä, hoidatko sitä? Vai onko kuitenkin niin, että ulkonäkö on tärkeä ja terveys sen harmiton sivutuote? Jos parisuhde on tärkeä, panostatko siihen, vai tulevatko puolisoa ennen työ, vanhemmat, sisarukset ja naapurin undulaatitkin? Mieti. Lähimmiltä on yleensä lyhyin matka varastaa.

Toinen kätevä ja omia prioriteettejä selventävä testi on niin sanottu apuva-testi, yksi yksinkertainen kysymys: Kenen puoleen käännyt hädän hetkellä? Äidin, ystävän, Jumalan, puolison, työn? Tai kenelle soitat ensimmäisenä ja kerrot elämäsi tärkeiden tapahtumien pisimmät ja yksityiskohtaisimmat versiot? Kysymys on tärkeä, sillä ihmisellä voi olla vain yksi lähin liittolainen ja käytännön teot useimmiten joko vahvistavat liittolaisuutta tai tuhoavat sitä.

Takaisin kalenteritestiin. Usein kalenteritestin jälkeen käy niin, että on muutettava käsitystä itselleen tärkeistä asioista tai sitten raivattava elämästään lisää tilaa aidosti tärkeäksi kokemilleen asioille. Itse olen tehnyt molempia. Olen kuitenkin huomannut, että tiedostetut arvot auttavat tekemään järkeviä valintoja silloin, kun pitää valita kahden hyvän ja kivan väliltä, ja silloin, kun joku oman selkänahkansa käyttänyt tulee riipimään omaani.

Uskallan väittää, että niille asioille, joita ihminen todella arvostaa, löytyy myös aikaa. Toivottavasti tämän maailman epävirallisimman arvotestin myötä pystyt selkeämmin hahmottamaan itsellesi arvokkaat asiat ja elämään niiden mukaan. Ainakin tee lähimmillesi palvelus ja lakkaa elämästä itsepetoksessa.

3 kommenttia

emmilotta kirjoitti...

Se on kyllä juuri niin kuin kirjoitit, että niille aidosti tärkeimmille asioille kyllä löytyy aikaa! Muu on itsensä ja toisten huijaamista.

Hanna kirjoitti...

:)

Nimetön kirjoitti...

Googlaamalla ARVOTESTI voi myös tehdä netissä 15 minuutin pituisen testin jonka jälkeen on arvotyöskentelyosuus.