Miekka ja äidin sydän

”Sinun omankin sydämesi läpi miekka on käyvä.” Ne olivat sanat, jotka lausuttiin Marialle lasketun ajan lähestyessä. Sanat tulivat vanhan ja viisaan miehen suusta. Miehen, sillä kukaan tervejärkinen nainen ei päästäisi sellaisia sanoja raskauden herkkyyteen kiedotun naisen kuullen. ”Paljon onnea, ja tässä on miekka.”

Minkälaisen reaktion sanat mahtaisivat nykyään saada aikaan pastellisävyisen ilmapallomeren alla? Kun ystävät ovat kerääntyneet pöydän ympärille, ja uutta elämää hehkuva äiti repäisee kirjekuoren auki. Sellofaaniin kääritty vaippakakku ja perinteinen kermakakku rinta rinnan. Ja sitten: ”Sinun omankin sydämesi läpi...”. Kalpenisivatko kasvot ja putoaisiko kortti tärisevistä käsistä?
Se oli Marian osa.

Mutta Maria oli äiti. Ja vaikka äiti miten pelkää, hän ei lakkaa rakastamasta. Ei elävää lasta, ei kärsivää lasta, ei kuollutta lasta eikä lasta, joka ei koskaan saanut syntyä. Kuolematon rakkaus ja kyky sietää rakkaimman kivun äärellä on kirjoitettu naiseen soluihin. ”Sinun omankin sydämesi läpi.” Kun sanat tulevat lihaksi ja miekan metallinen välähdys halkaisee ilman, nainen huutaa ja vapisee, mutta ei väisty.
Voin yrittää kuvitella kivun, jota Maria tunsi pääsiäisen kuudennella hetkellä. Voin kuvitella lapsen, joka vaikertaa tuskaansa ja Marian, joka pitelee rintaansa, yrittäen sulkea taivaasta maahan ulottuvaa haavaa. Uskoiko hän onnistuvansa siinä siroilla naisen käsillään?
Kun pimeys koitti ja maa tärähteli, ratkesiko Maria niin kuin temppelin esirippu? Näkikö Maria, että jossain pimeyden keskellä loistivat ne samat tähdet, jotka olivat loistaneet rauhaa ensimmäisenä jouluna?

”Rauhan minä jätän teille: minun rauhani - sen minä annan teille. En minä anna teille, niinkuin maailma antaa. Älköön teidän sydämenne olko murheellinen älköönkä vaipuko epätoivoon”.
3 kommenttia

Keekis kirjoitti...

Miten osaatkaan asetella sanat! Löytää sen mikä keskeistä on. Pukea sanoiksi sen mikä usein jää vain häivähdykseksi mielen ja ajatuksen laidalla.
Kiitos, edellisestä ja tästä - ja monista ennen näitä.

Hanna kirjoitti...

Kiitos sinulle! <3 ja pahoittelut, että tämä vastaus oli pitkään matkalla! On ollut ongelmia tämän sivuston kanssa! :)

Anonyymi kirjoitti...

Niin. Äidin kipu on aina samanlainen, oli lapsi mitä tahansa. Minäkin tajusin juuri pari päivää sitten, että lapseni ovat terveitä. Vaikka alkuun oli tilanne että voisivat olla vaikeasti vammaisia. Kiitos lääketieteelle. Ja Jumalalle, minä pääsin säikähdyksellä.