Ihmisten pitäisi riidellä enemmän

Ihmisten pitäisi riidellä enemmän. Ihmisten pitäisi suostua konflikteihin, koska niiden vältteleminen estää läheisyyden. Ihmiset, joille ei uskalla tai voi olla vihainen, ovat myös niitä, joita ei voi päästää lähelleen.

Ihmisten pitäisi myös pyytää anteeksi enemmän. Anteeksipyytäminen on vastuun ottamista, joka edellyttää nöyryyttä, rohkeutta ja kykyä itsereflektioon. Kyse on vahvuudesta, ei heikkoudesta. Niissä suhteissa, joissa anteeksi-sanaa ei säästellä, voi riidellä rauhassa ja rakastaa rauhassa.

Ihmisten pitäisi siis riidellä enemmän ja pyytää anteeksi enemmän, mutta totuudessa. Konfliktit, joissa käsitellään muuta kuin itse ongelmaa, ovat turhia. Anteeksipyynnöt, jotka toistuvat samanlaisina päivästä toiseen, mutta eivät vähitellen korjaa kurssia oikeaan suuntaan, ovat voimattomia.

Ihmisten pitäisi myös uskaltaa rakastaa enemmän. Itseään ja muita, ja niin paljon, että uskaltavat olla totta. Ihmisten pitäisi rakastaa, riidellä ja pyytää anteeksi - silloinkin, kun anteeksipyyntö ei riitä korjaamaan sitä, mikä on rikki mennyt.

Särjetty ihminen tarvitsee aina anteeksipyynnön. Särjetty tarvitsee anteeksipyynnön palauttaakseen luottamuksen siihen, että hän on rakkauden arvoinen. Edes jonkun muun rakkauden arvoinen.

Rakastakaa toisianne, tavalla tai toisella, mutta älkää rikkoko.

Ei kommentteja