Itsenäisyys teki itsenäisiä lapsia

Umpihangessa ja paukkupakkasessa sota antoi itsenäisyyden, mutta jätti jälkeensä lapsia ilman vanhempia. Joidenkin vanhemmat kuolivat, joidenkin kuolivat sisäisesti, ja tekivät lapsista näkymättömiä orpoja, jotka oppivat ottamaan reppunsa naulasta ja silittämään itsensä uneen.

Sota toi itsenäisyyden, ja itsenäisiä sodan lapsista tulikin. He oppivat pärjäämään yksin elämän vallihaudoissa ja tekemään työnsä uutterasti. He oppivat seisomaan selkä suorassa, huolehtimaan omista asioistaan ja muistamaan, että on olemassa sellainen asia kuin turha itku.

Ja niin sota sisällistyi, ja pääsi siirtymään seuraavaan polveen

Isovanhempamme maksoivat itsenäisyyden kovimman hinnan, ja vanhemmillemme jäivät henkiset sotavelat. Oman sukupolvemme tehtävä on vetää näkymätön raja, ja sanoa että tämän pidemmälle sodan seuraukset eivät saa tulla. Tämän enempää ei tule lapsia, joiden tehtävä on pärjätä yksin. Tämän enempää ei tule sotaorpoja.

Sota on loppunut, rauha alkanut, ja lapsilla on lupa olla tarvitsevia - aikuisilla myös. Ja se raja, joka sodassa vedettiin, sitä ei vedetty välillemme, vaan ympärillemme, että itsenäisyytemme ei olisi yksinäisyyttä, vaan että pitäisimme toisistamme huolta ja olisimme yhtä.

Ei kommentteja