Auta niin kauan kuin voit

Lyhyin tie laahustavasta arjesta yltäkylläiseen elämään käy antamisen kautta. Opin tämän, kun uupumuksen laukaisema ahdistus pakotti ammattiavun lisäksi etsimään muita keinoja olon helpottamiseksi.

Apu löytyi silloisesta käytännöllisen teologian tenttikirjasta: ”Jos olet epätoivoisessa avuntarpeessa, etsi joku, joka tarvitsee apua vielä enemmän”, kirjassa sanottiin. Kirjoittajan mukaan pimeään paikkaan joutunut ihminen voi auttaa itseään auttamalla muita.

Niinpä aloin etsiä arkisia tilaisuuksia auttaa ja antaa. Sulloin huonojalkaisen vaarini autoon ja vein häntä syömään ja hautausmaakävelyille. Muistin läheisensä menettäneitä lahjoilla. Kehuin ja kiitin tuttuja ja tuntemattomia.

Vielä viimeisellä raskausviikolla siivosin ystäväni asuntoa juhlakuntoon, ja tärkeän päivän aamuna kävin meikkaamassa hänet. Ystävällisistä teoista ja niihin liittyvistä kohtaamisista tuli ilmareikiä tukahduttavaan ahdistukseen.

Auttamisen vaikutukset kantoivat lopulta pidemmälle kuin osasin kuvitella. Ymmärsin tämän, kun kuusi vuotta sitten tuijotin uutislähetystä epäuskoisena: Ruudulla näin taksin takaikkunassa ammottavan luodinreiän ja levottomasti liikehtivän ihmisjoukon.

Paareilla kannettiin kahta lakanalla peitettyä ruumista, joista toinen kuului ystävälleni.

Ystäväni, jonka juhlia olin valmistellut – menehtyi toisella puolella maailmaa avustustyönsä parissa. Kahden suomalaisen surma järkytti koko Suomea, enkä minä päässyt yhtään vähemmällä. Vaikeimmalla hetkellä ystävänpalveluksen aikaansaamat muistot alkoivat kantaa.

Uutiskuvien rinnalle alkoi nousta toisenlaisia kuvia: Minä kylpyhuoneen seiniä pyyhkimässä, ystäväni nauravat kasvot juhlavaatteiden sovituksen keskellä, keskittynyt ilme, kun levitän luomiväriä yläluomelle. En muista viimeisiä sanoja, mutta muistan viimeiset teot.

Auttamalla muita voi auttaa itseään. Auta siis niin kauan kuin voit.
Seijalle (k. 24.7.2016), joka rakasti Afganistania, ja jota Afganistan kaikesta huolimatta rakasti takaisin. Kiitos, että autoit niin kauan kuin voit.

Ei kommentteja